Toepassingen sneller online met Lambda

Applicatie
Paragraphs

De evolutie naar continuous releasen en deployen is een feit. Klanten en gebruikers accepteren niet langer dat ze maanden moeten wachten vooraleer een foutje is opgelost omdat er met starre en trage releasekalenders gewerkt wordt.

Wilt u uw toepassingen of wijzigingen ook snel in productie kunnen zetten? Met minder kans op fouten? Aan een voordelige kost? Dat is mogelijk met het Lambda-platform!

Lambda is een letterwoord voor “Lean AutoMated Build and Deployment of Applications”. Het is een platform waarop toepassingen ontwikkeld worden d.m.v. ‘Automatic Build and Deploy’. Deze manier van ontwikkelen en deployen is relatief nieuw. Lambda zorgt ervoor dat uw toepassing volledig automatisch uitgerold wordt naar de productieomgeving. Uiteraard enkel indien alle voorwaarden tot uitrol vervuld zijn in de testomgeving. Zo wordt veel manueel werk vermeden en is uw toepassing sneller in productie beschikbaar. U kiest bovendien zelf aan welke voorwaarden moeten voldaan zijn en wanneer de automatische release mag gebeuren, u heeft geen tussenkomst van uw dienstenleverancier meer nodig, en eventuele bugs in toepassingen kunnen veel sneller worden weggewerkt eens de oplossing is gevonden. Alleen maar voordelen!

Lambda

Voordelen

De voordelen van het Lambda-platform kunnen samengevat worden als “Sneller, beter en goedkoper”:

  • Een toepassing in productie brengen via het Lambda-platform verloopt tot 90% sneller dan via de traditionele manier.
  • De kans op fouten ligt aanzienlijk lager omdat de release van toepassingen geautomatiseerd verloopt. Bovendien is het proces repetitief: eenmaal geconfigureerd en ingesteld, kan het eindeloos herhaald worden.
  • De kennis, vereist om uw software in productie te brengen, zit vervat in het systeem en niet in het brein van een individuele medewerker.
  • Ingenieurs verliezen geen tijd meer met het in productie brengen van de toepassing en kunnen zich bijgevolg focussen op het bedenken en uitproberen van nieuwe features en verbeteringen van de software.
  • Geautomatiseerde releaseprocessen zijn niet enkel herhaalbaar, maar ook configureerbaar. Hoewel het proces hetzelfde blijft, kunnen doelomgevingen en machines eenvoudig gewijzigd worden.
  • U kan frequenter releasen aan een lagere kost. De ‘overhead’- en operationele kosten van een geautomatiseerde inproductiestelling zijn immers beperkt. Vergeleken met de traditionele manier van implementeren, liggen de kosten 50% tot 90% lager!
  • Bugs en problemen, die tijdens de testfase worden ontdekt, worden sneller opgelost (in enkele minuten i.p.v. dagen)!
Voor welke toepassingen is Lambda geschikt?

Het Lambda-platform is uitermate geschikt voor toepassingen die regelmatig een update vereisen, bv. toepassingen die snel uitgerold of aangepast moeten worden bij veranderingen van de wetgeving.

Lambda

Maar ook toepassingen die in een Agile-ontwikkeling worden opgezet, hebben zeker baat bij Lambda. Uw releasetrein kan door Lambda vlotjes doorrijden.

Voor applicaties die voornamelijk statische informatie bevatten, of net voortdurend aangepast worden (bv. Cloud Native Apps) is Lambda minder adequaat.

Wat is de status van Lambda?

Momenteel maken een 30-tal Vlaamse toepassingen gebruik van het Lambda-platform. Voorbeelden zijn het GebruikersbeheerplatformeDelta, alle kritische toepassingen van het Beleidsdomein Onderwijs, … Wegens de grote voordelen van het platform, is het de bedoeling om op termijn alle toepassingen onder beheer van HB-plus via deze manier uit te rollen.

Meer info?

Wens je meer informatie? Of wil je Lambda zelf graag gebruiken? Dan kan je steeds terecht bij de klantenbeheerders van Het Facilitair Bedrijf.

Gerelateerde artikels

Drupaltoepassingen goedkoper en frequenter updaten met Lambda

Sinds kort kan je gebruik maken van Lambda voor Drupaltoepassingen die beheerd worden door HB-plus. Nieuwe versies van de toepassingen frequenter en goedkoper in productie brengen? Installeren van veiligheidspatches en maandelijkse updates van Drupal- bibliotheken zonder bijkomende kosten? Automatische testen bij elke wijziging van de toepassing en updates op de ontwikkeling-, test- en integratie- en productieomgeving? Dat is nu allemaal mogelijk met Drupal-Lambda!