Netwerk van het Depot te Vilvoorde vernieuwd

Depot Vilvoorde
Paragraphs

Het Depot te Vilvoorde is de professionele archiefbewaarplaats van de Vlaamse overheid. Het Depot wordt beheerd door het Team Archief en Informatie, behorende tot het Facilitair Bedrijf.

In opdracht van Het Facilitair Bedrijf renoveerde HB-plus het netwerk in gans het gebouw.

Om de medewerkers en bezoekers van het Depot de mogelijkheid te bieden om overal, op ieder moment, met elk apparaat te werken werd het volledig bekabelde netwerk vernieuwd en werd een draadloos netwerk uitgerold dat het volledig gebouw voorziet van ‘voice dekking’. Hierdoor kunnen de medewerkers van het depot overal in het gebouw gebruik maken van Skype voor Bedrijven met telefonie.

Een grote uitdaging vormden de archiefzalen met de twee verdiepinghoge verplaatsbare metalen kasten. Aangezien metaal geen signalen doorlaat, is het de aartsvijand van draadloze netwerken. Daarom bezochten Het Facilitair Bedrijf en HB-plus vorig jaar een gelijkaardige zaal van het rijksarchief in Brugge. Met dank aan de federale collega’s werd er in hun archiefzaal een tijdelijk draadloos netwerk geïnstalleerd en kon het gedrag van de wifi in gelijkaardige omstandigheden gemeten worden. Dankzij deze ‘Proof of Concept’ was het mogelijk om voor de archiefzalen in het depot van Vilvoorde de correcte opstelling en het juiste aantal draadloze access punten te bepalen.

De nieuwe, pas gebouwde, vleugels van het depot vereisten eveneens een aanzienlijke uitbreiding van het netwerk. Hiervoor werden twee extra SER’s (secondary equipment rooms) gecreëerd die door middel van glasvezel verbonden werd met de MER (Main Equipment room).

Tot slot werd de capaciteit van de Vlaams glas datalijn aanzienlijk verhoogd en werden het gebouwbeheersysteem, de bewakingscamera’s en parlofonie met succes in het technisch netwerk geïntegreerd zodat Depot Vilvoorde meteen voldoet aan het ‘één fysiek netwerk, logisch gescheiden’ principe van Het Facilitair Bedrijf.

Voor meer informatie over netwerkdiensten kan je terecht bij Bart Cober (HB-plus) of Luc Verdegem (Het Facilitair Bedrijf).

Bart Cober
Bart Cober
Service Delivery Manager Netwerk en veiligheid

Gerelateerde artikels