Aankondiging releasekalender 2021

Release kalender
Paragraphs

Wellicht herinnert u de ransomwareaanval op het Atlas College in Genk in februari vorig jaar. Van recentere datum is de cyberaanval op de AP Hogescholen. Het benadrukt nogmaals de potentiële kwetsbaarheid van informatiesystemen. Het risico ligt aan de ene kant bij gehaaid opgezette phising-e-mails. Aan de andere kant kan in de software zelf de poort voor een aanval worden opengezet. Dit wordt veroorzaakt door kwetsbaarheden in besturingssysteem, database en andere softwarecomponenten. HB-plus neemt dan ook voorzorgsmaatregelen tegen dergelijke aanvallen. Dit doen we door regelmatige patching van computers op de werkplekken en servers. Dit jaar pakken we de patching op de servers een beetje anders aan. 

Dit jaar hebben wij de maanden waarin wij patchen vooraf vastgelegd. Elke maand patchen wij de windows-servers. De overige technologieën doen wij tweemaal per jaar. Voor die categorie hebben wij het jaar als volgt ingedeeld:

  • In februari en september patchen wij middleware-technologieën,
  • in april en oktober patchen wij database-technologieën en
  • in juni en november patchen wij de Linux- en Unix-besturingssystemen.

Als jouw toepassing gebruik maakt van een dergelijke software-technologie, dan mag je verwachten dat een toepassingsomgeving een dagdeel onbeschikbaar zal zijn die maand. Het precieze tijdsvenster ontvang je uiterlijk twee weken op voorhand. Wij hopen dat wij tijdens de gereserveerde maanden voorrang kunnen verlenen aan de patching boven applicatiereleases. In het geval dat het niet mogelijk is, adviseren wij de patching te combineren met de applicatierelease.

Zo houden wij een eventuele aanval op jouw IT-infrastructuur op afstand. Als je meer wilt weten over onze aanpak dan geven wij graag meer details.

De links naar de releasekalenders op ddc-dms (beperkte toegang):

Contacteer Sebastiaan Vos voor meer informatie.