Vlaamse overheid klaar voor de toekomst door vernieuwd netwerk

Netwerk
Paragraphs

HB-plus finaliseerde, in opdracht van Het Facilitair Bedrijf, de migratie van de MPLS-backbone binnen de Vlaamse overheid. 

De MPLS-backbone is het eigen onderliggend (transport) datanetwerk van Het Facilitair Bedrijf dat de verbinding maakt tussen de gebouwen en datacenters van de Vlaamse overheid en het internet. Deze backbone maakt vooral gebruik van het “Vlaams Glas” fibernetwerk van het Agentschap van Wegen en Verkeer, afdeling Elektromechanica en Telematica (EMT) en wordt onderhouden en beheerd door HB-plus.

Multi Protocol Label Switching, of MPLS, is een mechanisme om data optimaal, snel en veilig over een computernetwerk te transporteren

Door de installatie van de nieuwe MPLS-backbone wordt de capaciteit en snelheid aanzienlijk verhoogd (van 10Gbps naar 100GBps). Zo  is de Vlaamse overheid klaar voor de toekomst en kan een perfect antwoord geboden worden aan de hoge eisen die o.a. door O365 en het Internet of Things aan het netwerk worden opgelegd.

Complexe migratie

De migratie vereiste een gestructureerde aanpak (zie afbeeldingen hieronder). Hier en daar was er een kleine hapering, maar door gebruik te maken van een tijdelijke redundante opstelling tussen de routers werd de impact van de migratie beperkt tot een absoluut minimum.

Voordelen

Een van de voornaamste voordelen van deze nieuwe backbone is uiteraard de veel grotere capaciteit (bandbreedte) en de verhoogde snelheid van het datatransport. Dit zal onder meer ten goede komen aan de werking van de datacenter- en werkplekdiensten zoals SharePoint en OneDrive.

Daarnaast bevat het netwerk diverse nieuwe functionaliteiten (bv. veiligheidsprotocollen) en is het compatibel met nieuwe technologieën (waaronder IPv6).

De migratie naar het nieuwe netwerk is eveneens een belangrijke stap voor de introductie van de Software gedefinieerde Netwerken (SDN) en een verder uitwerking van het “fysiek gedeeld logisch gescheiden” concept.

Grafische voorstelling migratie naar hogesnelheidsnetwerk

Vroegere situatie

mpls

Migratie

mpls

Nieuwe situatie

mpls

Voor meer informatie over het hogesnelheidsnetwerk kan je terecht bij Wim Kellers (project manager HB-plus) of Luc Verdegem (product manager Het Facilitair Bedrijf).

Wim Kellers
Wim Kellers
Project manager

Gerelateerde artikels