Samen sterk tegen COVID

Covid
Paragraphs

Het voorbije jaar stelde de COVID-crisis de Vlaamse overheid voor uitzonderlijk zware uitdagingen. Als jarenlange partner stond HB-plus paraat om te ondersteunen waar nodig. En dit varieerde van het coachen tot het opstellen van een nationale databank en het uitrollen van vaccinatiecentra.

Alle prestaties van het afgelopen jaar werden bereikt zonder fysieke ontmoetingen. Een goede samenwerking tussen HB-plus, de Vlaamse overheid en andere actoren was bijgevolg cruciaal voor het succes van de projecten.

Opstart contact centers

Aanvankelijk hielp DXC, partner binnen HB-plus, de Vlaamse overheid met het opzetten van een proefprogramma voor het opsporen van contacten. Hiervoor stelden 130 ambtenaren zich vrijwillig kandidaat. Hun taak was om zoveel mogelijk burgers te bellen en te vragen of ze in contact zijn geweest met een persoon die de afgelopen twee weken positief had getest op het virus.

De vrijwilligers voerden de resultaten vervolgens in een gedeelde database in zodat COVID-clusters opgesteld konden worden. Deze informatie hielp vervolgens om de verspreiding van het virus te verminderen.

Maar voordat dit belangrijke werk kon worden gedaan, werden de vrijwilligers opgeleid in de nieuwe processen en systemen. DXC verfijnde in een mum van tijd het trainingsmateriaal, organiseerde trainingen, bood snelle referentiekaarten aan en vulde de veel gestelde vragen (en antwoorden) aan in het portaal.

Vaccinnet: het registeren van vaccinaties

Een volgend initiatief was het introduceren van een applicatie om vaccinaties in heel België op te sporen.

Bij het project waren ongeveer 10.000 artsen, verpleegkundigen en ambtenaren van ziekenhuizen, zorgcentra en vaccinatiecentra in alle regio's van het land betrokken, die allemaal werden geregistreerd en getraind in het gebruik van een gedeelde vaccinatiedatabase-applicatie.

Vaccinnet werd in recordtijd uitgerold, tot grote tevredenheid van het agentschap Zorg en Gezondheid, verantwoordelijk voor Vaccinnet.

Lokale COVID-training

Door Vaccinnet worden alle vaccinaties nu geregistreerd in een gedeelde nationale database, samen met informatie over eventuele bijwerkingen. Vlaanderen bezat reeds sinds 2004 een databank die de vaccinaties van meer dan 6,5 miljoen Vlamingen bijhield. Deze werd nu landelijk uitgebreid.

DXC organiseerde trainingssessies in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Ze leverden trainingsmateriaal aan in beide landstalen, promootte e-learning materiaal en organiseerde dagelijkse live coaching sessies.

Naast het uitrollen van de app voor duizenden artsen, werkte DXC ook samen met tal van softwareleveranciers om verschillende medische systemen naadloos te integreren met de nationale vaccinatiedatabase.

Ter ondersteuning van een algemene beveiligingsstrategie heeft DXC een beveiligingsaudit van de applicatie en penetratietests uitgevoerd om ervoor te zorgen dat de database en webservices robuust genoeg zijn om cyberaanvallers af te weren. Naast de beveiligingsaudit installeerde DXC Dynatrace als een monitoringtool om serviceproblemen te identificeren en deze tijdig op te lossen.

Ondersteuning opzetten van vaccinatiecentra

Ook Proximus droeg haar steentje bij. Het bedrijf hielp bij het installeren van de IT-infrastructuur van alle vaccinatiecentra in Wallonië en Brussel en een derde van de Vlaamse centra. Dit hield in de nodige uitrustingen voor LAN en Wireless LAN, Internet verbindingen, interne bekabeling, scanners, etc. En dit alles in een sneltrein tempo opgeleverd. Een knap staaltje van field werk.

DXC begeleidde de vaccinatiecentra in Vlaanderen en Wallonië bij de ingebruikname van reservatie- en opvolgingstoepassingen (Doclr/Qvax) en ondersteunde de snelle introductie van een applicatie voor het volgen van de vaccinvoorraad in ongeveer 100 vaccinatiecentra in Vlaanderen. Deze softwareapplicatie wordt door gezondheidswerkers in de centra gebruikt om zowel de inkomende als de uitgaande voorraad van alle vaccinatiematerialen bij te houden.

Gerelateerde artikels