Inregeling netwerkdienstverlening via Amazon

Cloud
Paragraphs

Het HB-plus aanbod werd onlangs, op vraag van Het Facilitair Bedrijf, uitgebreid met Publieke Clouddiensten. Hierbij werd gekozen voor Amazon Web Services (AWS) Cloud, wereldwijd het meest gebruikte publieke Cloudplatform, met tientallen complete diensten voor hosting, dataopslag, mobiele en bedrijfstoepassingen.

Een volgende stap was het aanbieden van een private en performante verbinding tussen de Publieke Clouddiensten van Amazon en de VO-netwerken.

Hiervoor wordt een transit-'VPC' en een ‘direct connect’ verbinding tussen het VO-datacenter (NMC) en de datacenters van Amazon opgebouwd. De transit VPC vormt een knooppunt/distributiepunt vanwaar de verschillende Klanten zelf een eigen VPC binnen AWS kunnen bereiken zonder dat ze zelf hun eigen koppeling moeten voorzien. De transit VPC bestaat uit een redundant paar van (virtuele) routers, die gebruik maken van onderliggende AWS hard- en software.

Voor de transit VPC-routers is geopteerd voor een Cisco licentie (Cisco Cloud Service Router licentie). Deze virtuele routers en het geheel van de AWS-resources in de transit VPC zullen door HB-plus in beheer worden genomen, met een nieuwe eenheidsprijs in de Prijslijst exploitatie.

Voor meer informatie kan je terecht bij Bart Cober (HB-plus), Maries Vanderauwera (HFB) of Luc Verdegem (HFB).

Bart Cober
Bart Cober
Service Delivery Manager Netwerk en veiligheid

Gerelateerde artikels