Applicatiemanagement in de praktijk

Amaas
Paragraphs

Applicatiemanagement as a Service, afgekort AMaaS, omvat het beheer van jouw toepassing. De toepassing, middleware en onderliggende infrastructuurlagen worden end-to-end beschikbaar gehouden tegen een vaste eenheidsprijs per maand. Je kan optioneel kiezen om het beheer uit te breiden met extra opties m.b.t. beveiliging, back-up, monitoring, ….

Maar wat houdt het toepassingsbeheer in de praktijk in en wat zijn de voordelen voor jou?

Frequent overleg

De toepassingsmanager van HB-plus nodigt elk kwartaal de applicatiebeheerder van de toepassing uit voor een operationeel overleg. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een standaard agenda en dashboard die dienen als leidraad tijdens de vergadering.

Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a. een SLA-rapportering (beschikbaarheid/performantie), een overzicht van de capaciteitsbenutting van de servers en databanken, licenties en onderhoudscontract, gepland onderhoud, …

Door deze generieke manier van werken, en het regelmatig contact met de toepassingsmanager HB-plus, krijgt de applicatiebeheerder een optimaal zicht op de exploitatie en de operationele status van zijn of haar toepassing.

Proactieve klantenbevraging

De applicatiebeheerder van de toepassing wordt regelmatig verzocht om een peiling naar de kwaliteit van de dienst in te vullen. Dit gebeurt automatisch na elk operationeel overleg.

Het management en de operationele teams van HB-plus gebruiken de resultaten van de peiling om de dienstverlening verder te verbeteren en uit te breiden.

AMaaS bevragingen
AMaaS bevragingen
Incident management

Een vast teamlid binnen het toepassingsmanagement team van HB-plus is verantwoordelijk voor de opvolging van de door gebruikers gemelde toepassingsgerelateerde incidenten. Deze persoon verzorgt eveneens de (operationele) communicatie naar de klant (applicatiebeheerder, melder van incident) m.b.t. incidenten gemeld door gebruikers.

Dit verzekert een efficiënte en snelle communicatie tijdens en na de afhandeling van het incident.

Toegang tot toepassingsdocumentatie en toepassingsbaselines

De toepassingsmanager kan alle toepassingsbaselines raadplegen en downloaden via de url https://lambda.hbplus.be/lambda-controller/home?1.

Toegang tot de informatie wordt gecontroleerd via het Vlaamse toegangs- en gebruikersbeheerplatform (ACM en WebIDM).

Inzicht en transparantie aanbod en prijszetting

HB-plus streeft er naar om de applicatiebeheerdertoepassingsmanager een zo transparant mogelijk inzicht te bieden in de onderdelen en prijsvorming van de AmaaS-dienstverlening.

Wij bieden tevens een modulair dienstenaanbod aan, met een beperktere basis dienstverlening, uitbreidbaar met talrijke opties. Op maat van jouw wensen.

De prijs van de dienstverlening, die bepaald wordt in nauw overleg met Het Facilitair Bedrijf, wordt steeds onderbouwd en toegelicht.

Evoluties in het aanbod
Dynatrace monitoring
Dyntrace monitoring

Het aanbod van AmaaS evolueert voortdurend. Zo werden de onderstaande diensten onlangs aan het                portfolio toegevoegd:

 • Actueel Levenscyclus Dashboard (actueel overzicht van de voor een toepassing ingezette componenten)
   • I.k.v. noodzakelijke modernisatie
   • I.k.v. beveiliging (nodige patching, kwetsbaarheden)
 • Uitgebreide monitoring 2.0
   • Vervanging van (verouderd) BSM-platform
   • Dynatrace
 • AMaaS op publieke cloud (AWS & Azure)
Evolutie aanbod datacenterdiensten
Evolutie aanbod datacenterdiensten

 

Meer informatie

Voor meer informatie kan je contact opnemen met:

Gerelateerde artikels